Makelaar zoeken, moeilijk?

Hoe moet je een makelaar zoeken?

Als je jouw huis wilt verkopen of zelf een nieuw huis wilt kopen dan heb je een makelaar Rotterdam nodig, en je wilt natuurlijk een goede makelaar zoeken. Om jou hier wat mee te helpen hebben we wat tips op een rijtje gezet die je kunt gebruiken wanneer je een makelaar aan het zoeken bent, want dat kan een behoorlijke opgave zijn. Gelukkig zijn wij hier om jou te helpen.

Kijk naar de makelaars die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie

Het voordeel aan deze brancheorganisaties is dat ze goede consumentenvoorwaarden hanteren, een klachtenregeling hebben en ook nog eens vereisen dat de makelaars goed geschoold zijn. Wanneer je dus een makelaar kiest die is aangesloten bij NVM, VastgoedPRO of VBO dan kun je ervan uitgaan dat ze weten waar ze het over hebben. Ook heb je altijd een plek om aan te kloppen wanneer je toch een klacht mocht hebben over de makelaar die je hebt gekozen, maar dat is als je deze lijst goed volgt is dat hopelijk niet nodig. Al is het altijd fijn om die zekerheid te hebben.

Probeer met wat oud-klanten in contact te komen

Wanneer je tijdens het makelaar zoeken een potentiele makelaar voor jou hebt gevonden dan kun je bij deze makelaar gegevens van wat oud-klanten opvragen en hen vragen naar ervaringen. Aan hen kun je dan vragen of ze tevreden waren met de manier van werken van de makelaar maar ook met het uiteindelijke resultaat, want zij weten uiteindelijk het beste hoe het is om met deze makelaar samen te werken. Maar ook krijg je zo een idee van de prijs die deze makelaar voor jou kan regelen, of dat nou als een aankoop of voor een verkoop is.

Je hoeft niet maar een makelaar te hebben

Wanneer je jouw huis wilt verkopen dan ben je niet verplicht om maar een makelaar te hebben, je kan zeker met meerdere makelaars samenwerken. Wel moet je er dan voor zorgen dat je met courtage werkt, wat inhoudt dat je een makelaar alleen hoeft te betalen wanneer het huis verkocht is. Dit kan de kans van een succesvolle vergroten, maar je moet er natuurlijk wel opletten dat jouw huis niet twee keer verkocht wordt, want dat is niet zo handig.

Kijk ook naar de werkzaamheden die inbegrepen

Niet elke makelaar verricht precies dezelfde werkzaamheden, dat geldt zowel voor het verkopen als het aankopen van een huis. Zo regelen sommige makelaars bijvoorbeeld wel advertenties voor jouw huis verkopen en andere weer niet, en dat is nog maar een van de voorbeelden. Zorg er dus voor dat je hier goed naar kijkt voordat je zomaar een beste makelaar Rotterdam inhuurt en erachter komt dat veel werkzaamheden simpelweg niet bij de prijs zitten inbegrepen.

Speel met de courtage

De courtage is het percentage van de verkoopprijs, in het geval van een verkoop, die je aan de makelaar moet betalen. Wanneer je jouw makelaar wilt motiveren om jouw huis voor meer te verkopen dan kun je hier de courtage voor gebruiken. Een basis courtage kan bijvoorbeeld 1% zijn en dat je een bonus aanbiedt wanneer de verkoopprijs zoveel hoger is dan het afgesproken minimale bedrag. Zo zal een makelaar vanzelf meer zijn best gaan doen om jouw huis te verkopen.

Wanneer je de bovenstaande tips gebruikt wanneer je een makelaar aan het zoeken bent dan komt het vast en zeker goed met jou. Je zult een goede makelaar vinden die jouw huis voor een goede prijs kan verkopen of eentje die voor jou het perfecte huis vindt voor een redelijke prijs. Wanneer je wat tijd investeert in het makelaar zoeken zal het jouw zeker lukken om deze ideale makelaar te vinden. En mocht je toch nog problemen met jouw makelaar krijgen, dan weet je dat altijd bij de brancheorganisatie kunt aankloppen voor een klachtenregeling. Je wilt geen risico’s nemen wanneer het om zulke belangrijke beslissingen in het leven gaat.